مهندسین مشاور پیشگامان بهبود کیفیت توس

HSE نفت و گاز

تاریختاریخ انتشار : سه شنبه ,۳ دی , ۱۳۹۸

HSE نفت و گاز

 

 

HSE نفت و گاز نیز درست مانند بقیه.شاخه‌های HSE دارای اهمیت بسیار زیادی است. با این حال می‌توان گفت HSE نفت و گاز به واسطه حساس بودن.این صنعت از لحاظ اقتصادی و استراتژیک و همچنین پرخطر بودن میادین نفتی و گازی و اشتعال پذیری بالای مواد اولیه و تولیدی.این صنعت از اهمیت بالاتری برخوردار است. HSE نفت و گاز نیز از قوانین کلی HSE در سه بخش سلامتی، ایمنی و محیط پیروی می‌کند. با این حال HSE نفت و گاز دارای استانداردهای بیشتری در زمینه‌های مختلف است. زمینه‌‌های استاندارد های HSE نفت و گاز متناسب با منطقه و خطر میادین نفتی و گازی تبین شده است. این استانداردها در زمینه PPE یا همان تجهیزات ایمنی دارای جزئیات بیشتری است. به واسطه وسعت و گوناگونی فعالیت‌های میادین نفتی و گازی، تجهیزات ایمنی متفاوت و با استانداردهای گوناگونی در این صنعت مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

 

در مقاله مربوط به استانداردهای HSE در مورد استانداردهای سلامتی،.ایمنی و محیطی کارکنان به طور کامل توضیحاتی ارائه شد که در بر گیرنده تمامی محیط‌های کاری، حتی ادارات نیز می شود. رعایت این استانداردهای کلی به حفظ سلامت و امنیت کارکنان.و محیط زیست در تمامی شرایط کارگاهی و اداری کمک می‌کند. با این حال در این مقاله به.صورت اختصاصی در مورد HSE نفت و گاز و استانداردهای آن صحبت خواهیم کرد. این استانداردها شامل جزئیاتی در مورد ایمنی صنایع پتروشیمی نیز می شود.که در ارتباط مستقیم با صنعت نفت و گاز بوده.و تقریبا دارای استانداردهای یکسانی است. با استفاده از استانداردهای HSE نفت و گاز می‌توان محیطی امن.برای کارکنان از لحاظ سلامتی و امنیتی فراهم کرد، در حالی که محیط زیست.نیز در بهترین حالت خود قرار خواهد گرفت.

 

سیاست های کلی HSE نفت و گاز

سیاست های کلی HSE نفت و گاز در راستای ایجاد محیطی سالم از.نظر جسمی و روانی برای کارکنان در امن‌ترین شرایط است. این سیاست‌ها شامل استانداردهایی برای سلامتی و ایمنی کارکنان در محیط کار و عدم منافات.فعالیت‌های میادین نفت و گاز با محیط زیست است، به شکلی.که این فعالیت‌ها آسیبی به محیط زیست نرساند. در ادامه به بررسی استانداردهای تخصصی.در زمینه HSE نفت و گاز و ایمنی صنایع پتروشیمی خواهیم پرداخت.

لازم به ذکر است که مدیر اجرایی میادین نفت و گاز مسئول پیگیری.و اجرایی شدن استانداردهای HSE در این میادین است. در همین راستا به طور معمول کمیته‌های بررسی و پیگیری.مخصوصی برای پیگیری اجرایی شدن استانداردهای HSE تشکیل می شود. بازرسی سرزده از قسمت‌های مختلف سایت های نفتی و گازی و.کارخانه های زیر مجموعه آنها و همچنین بررسی ایمنی صنایع پتروشیمی و پیگیری اجرایی شدن استانداردهای HSE نفت و گاز در این محل‌ها،.در حیطه وظایف این کمیته‌هاست.

 

سلامتی در HSE نفت و گاز

 

همانطور که در مقاله استانداردهای HSE شاهد بودیم،.HSE از سه بخش اصلی سلامتی، ایمنی و محیط تشکیل می شود. اولین و مهم‌ترین مقوله این سه گانه، سلامتی کارکنان است.که در این بخش به بررسی جوانب مختلف ان خواهیم پرداخت.

 

ارزیابی سلامتی بر اساس وظایف محوله

یکی از مهم‌ترین استانداردهای HSE نفت و گاز، ارزیابی سلامتی کارکنان بر اساس وظایفی است که برای آنها در نظر گرفته می شود. صنعت نفت و گاز و پتروشیمی دارای فازهای کاری مختلفی است که هر کدام نیازمند ارزیابی‌های گوناگونی از سلامتی است. بله این ترتیب می توان از آمادگی جسمانی و سلامتی کارکنان برای انجام آن وظیفه اطمینان حاصل کرد. میادین نفتی و گازی معمولا در شرایط اب و هوایی گوناگون و معمولا نامتعادلی قرار دارند. بسیاری از دکل‌های نفتی و گازی دورتر از سواحل و در دریا قرار دارند.

به این ترتیب لازم است که از توانایی افراد برای انجام این وظایف اطمینان حاصل کرد. یکی از سخت‌ترین فعالیت‌های مربوط به میادین نفتی و گازی جوشکاری زیر اب است که برای این جایگاه شغلی تست‌های بسیار بیشتری بر روی متقاضیان انجام می شود. این ارزیابی‌ها با توجه به سختی کار و میزان استرس شغلی در بازه‌های زمانی مشخص تکرار می شوند. این اطلاعات برای بررسی‌های دوره‌ای حفظ و ذخیره می شوند. این ارزیابی‌ها توسط متخصصان و پزشکان حرفه‌ای صورت می پذیرد.

 

 

سفرهای کاری و مدیریت خطرهای احتمالی

سفرهای کاری نیز امری بسیار رایج.در صنعت نفت و گاز به شمار می رود. کارفرمایان موظفند قبل از ارسال کارمندان به ماموریت های کاری، ارزیابی سلامتی را به طور کامل انجام داده.و از آمادگی جسمی و روحی کارمندان برای ارسال به ماموریت‌های کاری اطمینان حاصل کنند. استانداردهای HSE نفت و گاز در زمینه ارسال کارکنان.به ماموریت شامل واکسیناسیون نیز می شود. کارفرمایان همچنین موظفند از سلامت تغذیه و.آب کارمندان در طول سفر اطمینان حاصل کنند. در صورت ارسال کارمندان به شرایط سخت آب و هوایی و به خصوص.در صورت ارسال ماموریت به دکل‌های مستقر در دریا، در نظر گرفتن تمهیدات ایمنی.و سلامتی لازم از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

 

کیفیت آب و غذا

 

مسئولیت تامین اب و غذای با کیفیت به عهده کارفرمایان است. از آنجایی که میادین نفتی و گازی در محل های غیرمعمول و دور اقتاده‌ای هستند، کارفرمایان موظفند آب و غذای پاک و با کیفیت برای کارمندان تهیه کنند. در صورت نیاز به حمل و نقل اب و غذا به محل سایت‌های نفتی و گازی، کارفرمایان موظفند تمامی پروتکل‌های سلامتی مربوط به حمل و نقل غذا و اب را رعایت کنند. این استانداردها در مورد آب و غذاهای یخ زده کمی سخت گیرانه‌تر هستند.

 

امنیت در HSE نفت و گاز

دومین بخش HSE نفت و گاز به ایمنی در این صنعت مربوط می‌شود. یکی از اصلی ترین بخش‌های استانداردهای امنیتی در HSE نفت و گاز مربوط به تجهیزات ایمنی این صنعت می شود. در ادامه به توضیح استانداردهای مربوط به ایمنی در صنعت نفت و گاز خواهیم پرداخت.استانداردهای امنیت میدانی

مهم ترین استانداردهای HSE در میایدن نفتی و گازی مربوط به.امنیت میدانی و پایداری شرایط امنیتی در سطح گارگاهی و میدانی است. برای اجرای استانداردهای HSE نفت و گاز لازم است.که شرایط میادین نفتی و گازی و محیط کار کارکنان در شرایط کاملا پایدار حفظ شود. حفظ پایداری فعالیت های میدانی در زمینه ایمنی.صنایع پتروشیمی نیز امری ضروری است. متخصصان زمینه ژئوتکنیک موظف به بررسی.دائمی میادین نفتی و گازی و کنترل آن از نظر پایداری هستند.

 

کنترل کیفیت هوا

یکی دیگر از استانداردهای مهم HSE نفت و گاز مربوط به کنترل.کیفیت هوای محیط کار برای کارکنان است. به واسطه غیرعادی بودن آب و هوای مناطقی.که میادین نفتی و گازی در آنها قرار دارند، کیفیت هوا از نقاط نظر مختلفی مورد بررسی قرار می‌گیرد. از جمله فاکتورهایی که مورد برررسی قرار می‌گیرد،.رطوبت، دما، سطح اکسیژن و مدت زمانی که کارکنان در معرض آب و هوای نامناسب و استاندارد.قرار می‌گیرند، را می‌توان نام برد.

 

آتش سوزی و انفجار

به واسطه اشتعال پذیری بالای مواد نفتی و گازی و مشتقات آن، HSE استانداردهای سخت گیرانه ای را در این زمینه برای میادین نفتی و گازی و ایمنی صنایع پتروشیمی در نظر گرفته است. طبق این استانداردها کوچکترین نقاطی که پتانسیل و احتمال آتش سوزی دارند مورد بررسی قرار می‌گیرند و به طور دائم تحت نظر خواهند بود. در راستای حفظ امنیت کارکنان در برابر انفجار و آتش سوزی پروتکل‌های امنیتی مشخصی برای پیشگیری و در صورت وقوع حادثه وجود دارد. از جمله این استانداردها می‌توان به وجود جهیزات آتش نشانی و اطفاء حریق در محل‌های مشخص و با دسترسی مناسب اشاره کرد. وجود کپسول آتش نشانی در محل‌هایی که احتمال آتش سوزی در آنها بیشتر است ضروری است.

برای جلوگیری از اسیب دیدن کارکنان و بالا بردن استانداردهای امنیتی تمامی این میادین نفتی و گازی موظف به مجهز کردن تمامی مسیرهای اضطراری و ورود و خروج به علائم اخطاری و علائم ایمنی خروج اضطراری هستند. کارکنانی که در قسمت‌های پرخطرتر مشغول به کار هستند باید به راحتی به ماسک تنفسی فیلتردار و جعبه کمک‌های اولیه دسترسی داشته باشند. کارکنانی که در بخش‌های تاریک و زیر سطح زمین مشغول به کار هستند باید از چراغ پیشانی استفاده کنند تا در مواقع اضطراری به راحتی خود را به محل‌های خروج برسانند.

 

امنیت کار با برق

استانداردهای HSE نفت و گاز در زمینه افرادی که در بخش انتقال برق و مولدها مشغول به کار هستند بسیار سخت‌گیرانه است. علاوه بر ایمن سازی محل های مورد نظر و بررسی مداوم تجهیزات، هیچ یک از کارکنان مجاز به تردد در این محل‌ها بدون استفاده از کفش ایمنی عایق برق نیستند. تمامی تجهیزات برقی باید در بازه‌های زمانی مشخص مورد برسی قرار بگیرند و از عملیاتی بودن آنها اطمینان حاصل شود.

 

کار در ارتفاع

کار در ارتفاع از بخش‌های جدانشدنی میادین نفتی و گازی است. کارکنان این بخش موظفند از وسایل ایمنی از جمله کفش ایمنی مخصوص و لباس کار مناسب استفاده کنند و از تجهیزات ایمنی لازم جهت جلوگیری از سقوط بهره برند. معمولا برای کار در ارتفاع از لباس کار یکسره استفاده می شود. کلاه ایمنی این افراد نیز از نوع کلاه ایمنی مهندسی مخصوص بوده که همزمان اجازه عبور هوا برای جلوگیری از گرمازدگی را می دهد و هم در صورت سقوط از ارتفاعی مشخص مانع از آسیب دیدگی سر و گردن می شود.

 

کار در شرایط سخت آب و هوایی

میادین نفتی و گازی معمولا یا در دریا قرار دارند و یا در خشکی‌های نزدیک دریا و معمولا چندان اب و هوای مطبوعی ندارند. به همین منظور HSE نفت و گاز حداقل استانداردهایی را برای حفظ امنیت کارکنانی که در این آب و هوا به فعالیت می پردازند تعریف کرده است. میزان ریسک آب و هوایی باید به صورت مداوم مورد بررسی قرار گیرد و فعالیت های این چنینی بر اساس پیش بینی های دقیق اب و هوایی انجام می پذیرد. تجهیرات ایمنی لازم نیز باید در دستری کارکنان قرار گیرد تا در صورت لزوم در اولین فرصت خود را به نقاط امن برسانند. علائم اختصاری حمل و نقل در محل‌هایی که به صورت ناگهانی دچار تغییرات شدید آب و هوایی می شوند از ملزومات ایمنی است.

 

عملیات پرحرارت

میادین نفتی و گازی دارای جایگاه‌های شغلی‌ای هستند که شامل فعالیت‌های پرحرارت از جمله جوشکاری و برش گرم می شوند. مهم‌ترین بخش در این بخش از فعالیت‌های میادین نفتی و گازی تجهیزات ایمنی است که در این بخش مورد استفاده قرار می گیرد. عینک جوشکاری، کلاه ماسک جوشکاری، دستکش ایمنی ضد برش و لباس کار جوشکاری از جمله تجهیزات اجباری هستند که در این زمینه مورد استفاده قرار می گیرند. در این بخش مهم‌ترینم استانداردهای HSE نفت و گاز مربوط به بخش PPE آن می شود.استانداردهای PPE یا تجهیزات ایمنی

 

تمامی تجهیزات ایمنی مورد استفاده در صنعت نفت و گاز و ایمنی صنایع پتروشیمی باید مورد تایید سازمان‌های استاندارد بوده و به صورت مداوم مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرند تا دارای کارایی لازم باشند. بعضی از تجهیزات ایمنی مانند گوشی ایمنی و پوتین ایمنی حفاری در بازه های زمانی طولانی تری مورد بررسی قرار می گیرند، ولی ماسک های تنفسی و کلاه‌های ایمنی به بازرسی های دوره‌ای در بازه‌های زمانی کوتاه‌تری نیاز دارند. در تمامی واحدها با توجه به فعالیت و شرایط کاری، دستورالعمل‌ها و لیستی از تجهیزات ایمنی مورد نیاز در دسترس است.

 

محیط زیست در HSE نفت و گاز

میادین نفت و گاز به صورت مستقیم با محیط زیست در ارتباط بوده.و رعایت استانداردهای HSE در این زمنیه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

 

آلودگی هوا

آلودگی هوا در اطراف میادین نفتی و گازی به صورت دائم تحت نظر قرار می گیرد.و کوچکترین تغییرات در ان با دقت مطالعه می شود. میزان الاینده هایی که از طریق میادین نفتی و گازی و صنایع پتروشیمی وارد هوا می شود،.به هیچ عنوان نباید از حد مجاز بیشتر شود. سازمان حفاظت از محیط زیست هر کشو مسئولیت.تعیین این حد استاندارد را بر عهده دارد.میزان گازهای گلخانه‌ای

میزان گازهای کلخانه ای نیز دارای حد مجازی است.که تمامی میادین اکتشاف و استخراج نفت و گاز ملزم به رعایت آن هستند. این استاندارد در مورد صنایع پتروشیمی دارای اهمیت بیشتری هستند،.چراکه در این صنعت مواد شیمیایی و مشتقات مواد نفتی فراوری شده و ایجاد گازهای گلخانه ای می‌کنند.

 

گونه‌های طبیعی و محیط طبیعی

تمامی میادین اکتشاف و استخراج نفت و گاز موظف.به رعایت حقوق گونه‌های بومی که در منطقه وجود دارند هستند. این حقوق مربوط به تمام گونه‌های حیوانی و گیاهی منطقه می‌شود.و هرگونه فعالیتی که به زندگی و زاد و ولد این گونه‌ها لطمه بزند،.ممنوع است.

 

مدیریت پسماندها

یکی دیگر از نقاط حساس.در زمینه HSE نفت و گاز مدیریت پسماندهاست. بسته به میزان خطر این پسماندها پروتکل‌های مختلفی برای حمل.و نقل و دفع این پسماندها وجود دارد. از انجایی که بیشتر پسماندهای صنایع نفت و گاز دارای مواد هیدروکربنی.و شیمیایی هستند لازم است که با بالاترین حد از امنیت مانع.از ورود این مواد به محیط زیست شد.

درست مانند هر صنعت و محیط کاری دیگری.رعایت استانداردهای HSE نفت و گاز نیز بسیار حائز اهمیت است. از آنجایی که صنعت نفت و گاز دارای اهمیت بیشتری از لحاظ اقتصادی و استراتژیک است.و از جهتی سر و کار آن با مواد پرخطرتر و همچنین آلوده کننده‌تر است،.رعایت این استانداردهای اهمیت بسیار بیشتری پیدا می کند. به همین منظور نهادهای مسئول نیز موظفند به.صورت مداوم درستی اجرای این استانداردها را مورد بررسی قرار داده و از انجام شدن آنها اطمینان حاصل کنند.

مشتریان

شهرداری مشهد گهردانه شرق شرکت گاز استاد خراسان رضوی شرکت شرکتهای صنعتی استاد خراسان رضوی عالیس مرغداران طوس بیمه کارآفرینی مهندسین مشاور ساز آب شرق